Povijest i danas

povijest

Dio povijesti

Prijelaz od Kozarčevog biološkog ka suvremenijem tehničkom šumarstvu. To je vjerojatno rečenica koja najbolje oslikava proces nastanka Spačve. Drugim riječima, proces nastanka je najbolje podijeliti u dva glavna razdoblja. Prvo se odnosi općenito na početke industrijske prerade drva na području spačvanskog bazena, dok se drugo razdoblje odnosi na suvremeni procvat drvne industrije koji je vezan za period nakon Drugog svjetskog rata.

Kao službeni datum osnutka Spačve kakvu poznajemo danas bilo je spajanje Poduzeća za piljenje drveta i građevne stolarije Cerna, te stolarskog poduzeća Slavonski hrast. Tim činom, 1956. godine, stvorena je drvna industrija Slavonski hrast Vinkovci. Međutim, sve ono što je prethodilo stvaranju Spačve seže puno dublje u povijest.

Kako se osnutak ceranskog poduzeća veže uz početke mlinske proizvodnje u tom kraju, dolazi se do podatka da je Cerna na samom početku dvadesetog stoljeća, uz dva mlina, dobila i pilanu. S druge strane, stolarsko poduzeće Slavonski hrast osnovano je 1947. godine. Dakle, bilo bi nepravedno reći da Spačva postoji isključivo od 1956. godine, kako službeni zapisi sugeriraju. Nosioci njezinog razvoja svoj put su, gledajući od danas, započeli prije više od jednog stoljeća ili preciznije, prije čak 110 godina.

Od tada pa do danas valja napomenuti još dva detalja vezana uz ime, a to je spajanje drvne industrije Slavonski hrast i šumarskog gospodarstva Spačva, 1961. godine, od kada se zapravo ime Spačva počelo koristiti kao službeno ime tvrtke i to punim nazivom Spačva – Šumsko poljoprivredno industrijski kombinat Vinkovci. Današnji naziv Drvna industrija Spačva u upotrebi je od 1992. godine, nakon pretvorbe tvrtke u dioničko društvo.


danasDio današnjice

Desetinama godina Spačva zapošljava ljude iz svog kraja, mnoge obitelji rade u Spačvi, mnoga djeca su u Spačvi zamijenila svoje roditelje. Nećemo pretjerivati ako kažemo da je Spačva na neki način obiteljska tvrtka, duboko ukorijenjena u svijest svojih radnika i stanovnika ovog kraja. Zbog toga su i naši proizvodi stvoreni s velikom pažnjom, pomno provjereni i tek kao takvi poslani našim kupcima.

Tisuće domova u cijeloj Europi pa i diljem svijeta opremljeni su Spačvinim parketima, podovima, vratima. Tisuće obitelji grije se ekološkim energentima koje proizvodi Spačva.

Kroz povijest svoga postojanja, zahvaljujući vrhunskom slavonskom hrastu, kojeg su stručni i predani radnici pretvorili u kvalitetne i lijepe proizvode, Spačva je polako postajala dijelom naših i Vaših života. Naših jer od nje živi velik dio našeg kraja, a Vaših je će Vas Spačvini proizvodi vjerno služiti desetljećima koja dolaze.