Ministrica Dalić pustila je u rad najmoderniji europski stroj za obradu furnirskih trupaca u vinkovačkoj Spačvi

dscf6461_preview-jpeg

Vinkovci, 18. prosinca 2017. – Izaslanstvo Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predvođeno potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske i ministricom Martinom Dalić, posjetilo je vinkovačku Spačvu, jedno od vodećih hrvatskih drvnih poduzeća s 60-godišnjom tradicijom.  Ministrica Dalić pustila je u rad furnirski nož, trenutno najmoderniji stroj te vrste koji je po prvi put instaliran u neku tvornicu u Europi.

 

Ovim ulaganjem vrijednim 10 milijuna kuna Spačva nastavlja višegodišnji investicijski ciklus u novu opremu i strojeve kako bi odgovorila na aktualne trendove u proizvodnji vezano za kvalitetu furnira koji mora biti potpuno ravan. Furnirski (Staylog) nož će omogućiti znatno veći kapacitet i kvalitetu obrade, dok će se novom tehnologijom značajno smanjiti udio škarta (Špigla) s 21 na 2 %.

 

Tijekom radnog posjeta Josip Faletar, predsjednik Uprave Spačve, upoznao je ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinu Dalić s ključnim pokazateljima poslovanja Spačve, kao i s planovima za daljnji razvoj poduzeća. „Spačva je danas uspješno, stabilno i perspektivno poduzeće. Fokusom na izvoz proizvoda visoke dodane vrijednosti gotovo smo udvostručili prihode, a značajno smo povećali i profitabilnost. Dosad smo uložili 60 milijuna kuna u modernizaciju proizvodnje, a do 2019. namjeravamo uložiti dodatnih 60 milijuna kuna. Pritom ne samo da smo očuvali postojećih 570 radnih mjesta, već smo zaposlili 280 novih radnika. Zaista smo ponosni što smo jedan od najvećih poslodavaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji, s više od 850 zaposlenika. Ambiciozni smo u razvojnim planovima i želimo zaposliti još 200 radnika, ali da bismo to ostvarili trebamo još trupaca. S ovim trenutno gorućim problemom detaljno smo upoznali ministricu Dalić i njene najbliže suradnike“, izjavio je Josip Faletar, predsjednik Uprave Spačve.

 

U portfelju proizvoda Spačve najveći udio u prodaji ostvaruju furnir i seljački pod, uz snažan rast prodaje peleta i briketa (bioenergenata). Spačvini proizvodi mogu se kupiti u 30 zemalja širom svijeta, a najvažnija izvozna tržišta su Francuska, Italija i Njemačka. Italija je ključno tržište za streloviti rast prodaje bioenergenata, dok su u Francuskoj ključni kupci veliki trgovački lanci. Spačva je tijekom 2013. pokrenula proizvodnju peleta i briketa, a danas snažno razvija i lokalno tržite bionergenata, brendiranjem Žirko peleta koji bi osim izvoza trebali biti glavni generator rasta u budućnosti. Spačva peletima za grijanje trenutno opskrbljuje 12 škola u Osječko-baranjskoj županiji, kao i vukovarsko poduzeće Tehnostan, s perspektivom zamjene lož ulja i mazuta u drugim javnim ustanovama.

 

Konkurentnost velikog poduzeća poput Spačve koje svoje poslovanje temelji na velikom obujmu proizvodnje, ulaganjima u infrastrukturu i modernizaciju te zapošljavanje novih radnika, ovisi i o nabavi dovoljne količine trupaca. Izgledno je da će se kroz Pismo namjere za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca velike drvne industrije ograničiti u nabavi dodatnih količina trupaca. Spačva na temelju sadašnjeg ugovora s Hrvatskim šumama raspolaže s 32.000 m3 hrasta,  a s dodatnih 10.000 m3 potpuno bi popunila svoje proizvodne kapacitete i zaposlila još 200 radnika.

 

Spačva je jedno od poduzeća koje je dokapitalizirano i restrukturirano kroz Fond za gospodarsku suradnju Quaestus Private Equity Kapital II.  Glavni cilj takvih fondova, u kojima kao investitor sudjeluje i Vlada Republike Hrvatske kroz HBOR je očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, kao i jačanje postojećih i pokretanje novih poduzeća. HBOR kojeg je kao kvalificiranog ulagača imenovala Vlada Republike Hrvatske, sudjeluje zajedno s mirovinskim fondovima i privatnim ulagačima u provedbi aktivnosti fondova gospodarske suradnje.

 

Osim Fonda, koji je od 2013. većinski vlasnik Spačve s 75,8 % dionica, Hrvatska poštanska banka je drugi najveći dioničar s udjelom od 19,0 %. Osim financijskog restrukturiranja i dokapitalizacije Fond je u posljednje četiri godine proveo i operativno restrukturiranje. Spačva kao dioničko društvo stalno unapređuje transparentnost i standarde korporativnog upravljanja s fokusom na aktivno upravljanje te jasno postavljene ciljeve i odgovornosti nadzornog odbora, uprave i šireg menadžmenta. Strategija i provedba poslovnih planova usmjerena je na daljnji rast i financijsku stabilnost Spačve s perspektivom inicijalne javne ponude dionica na Zagrebačkoj burzi i učvršćivanju regionalne liderske pozicije do 2025. godine.