ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

Zašto odabrati drvene podove?

Drvo je prekrasno – topla boja, bogata struktura, zdravi sjaj. Drveni podovi nisu samo divni; zdravi su, izdržljivi i topli (drvo je prirodni izolator). Soba u kojoj je drveni pod izgleda prostranije, vedrije, impresivnije, a svi ti faktori daju Vašem domu karakter i posebnost te po mišljenju agenata nekretninama, i veću tržišnu vrijednost.

 

Zašto su drveni podovi zdraviji od ostalih vrsta podova?

Drvo je prirodan materijal, a njegova ulja imaju snažno antibakterijsko djelovanje. Drveni podovi za razliku od tepiha, ne zadržavaju i ne skupljaju štetne kemikalije i isparavanja, niti su dom neugodnim nametnicima.

 

Koji je rok trajanja drvenim podovima?

Pravilno postavljan i održavan masivni drveni pod traje doživotno, no naglasak je definitivno na pravilnom postavljanju koje je od presudne važnosti.

 

Za koje prostorije u kući se preporuča drveni pod?

Drveni podovi su prikladni za sve prostorije, osim za kupaonice.

 

Jesu li Spačva podovi ekološki prihvatljivi?

Spačva d.d. je prva drvna industrija u Hrvatskoj koja je dobila certifikat FSC, svjetski priznati certifikat koji garantira da naša sirovina dolazi iz šume kojom se odgovorno upravlja te da se proces proizvodnje odvija po prihvaćenim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima.

 

Kako odabrati drveni pod?

Postoje različite vrste drva u različitim klasama, bojama i uzorcima. Također, tu su i različite konstrukcije i površinske obrade. Cijene ovise o vrsti i kvaliteti drva. Naravno, ne biste trebali odlučiti o tome što želite na temelju fotografije, posjetite izložbeni salon i pogledajte velike uzorke kako biste valjano procijenili značajke određenog drva.

 

Koje sve klase drvenih podova postoje?

Postoje različite klase drva te se odnose samo na vanjski izgled, ne i na kvalitetu drva. Upoznajte se s našim klasama za pojedinu vrstu poda.

 

Kakve sve vrste podova postoje?

Spačva nudi seljačke podove, klasične parkete, lamel, lam i kant parkete. Važna napomena je da su svi navedeni podovi masivni.

 

Što je površinska obrada uljenjem?

Prirodno uljena površina je 100% uljena bez dodatka ikakvih kemikalija. Ulja za podove nastaju od suncokretovog ulja, prirodnog voska i kalcija. Ulje kao površinska obrada dozvoljava podu da diše te na taj način regulira vlažnost i osigurava zdravu klimu u prostorijama. Prirodna površina je čvrsta i otporna ukoliko se redovno čisti i održava prikladnim sredstvima za čišćenje i održavanje podova.

 

Jesu li uljeni podovi teži za održavanje od lakiranih podova?

Malo. Iako uljeni podovi ne privlače prljavštinu i jednako su jednostavni za čišćenje kao i lakirani podovi, potrebno ih je češće uljiti s obzirom da vlažna krpa skida ulje s površine dok s lakom je blaža situacija.

Velika prednost uljenih podova je ta što zauvijek mogu izgledati kao novi. Ukoliko se ogrebe, možete na tom mjestu lagano obrusiti pod brusnim papirom te nanijeti novi sloj ulja. Dok s lakiranim podom u istoj situaciji morate brusiti i lakirati cijelu površinu poda.

 

Na koji način čistiti i održavati uljene podove?

Održavanje uljenih podova uključuje korištenje posebnih sredstava za čišćenje i obnavljanje ulja. Masivni uljeni podovi se nakon nekog vremena isuše od hodanja, habanja te sredstava za čišćenje koja izvlače ulje iz poda. Održavanje ulja, kao i samog poda čistim, ostavit će Vaše podove dugotrajno u vrhunskom stanju.

 

Krpom za prašinu pređite preko uljenih podova i obrišite moguću prljavštinu s poda. Usišite pod s nastavkom koji neće oštetiti površinu poda kako biste uklonili ostatak prašine.

 

Namažite dio poda sredstvom za čišćenje uljenih podova. Obrišite čistom krpom. Za tvrdokornije mrlje, ostavite sredstvo da djeluje. Nakon što je mrlja omekšala, obrišite je krpom. Ponovite proces na cijeloj površini.

Nanesite žlicu ulja za drvo na čistu krpu te premažite drvo. Obrišite višak ulja s čistom krpom. Izbjegavajte hodanje po podu sljedeća 2 sata kako bi dopustili drvu da upije ulje.

 

Potreba za održavanjem ovisi o različitim faktorima. Održavanje treba provoditi češće ukoliko se podovi redovno čiste vlažnom krpom, jer to ima abrazivni učinak na zaštitni sloj. Podovi koji podliježu većem trošenju, kao recimo oni po kojima se hoda u obući za van, potrebno je češće održavati. Meke i porozne vrste drva, kao što su lipa, trešnja ili smreka, zahtijevaju češće održavanje od drugih vrsta drva.

 

Vrlo lako ćete prepoznati kada je vrijeme za ponovno uljenje Vašeg poda, jer će Vam postati sve teže čistiti ga.
U većini slučajeva, pod će zahtijevati održavanje dva puta u prvoj godini, a nakon toga jednom godišnje. U idealnom slučaju, prvo uljenje se radi odmah nakon samog postavljanja poda te činite to tako da nauljite cijelu površinu poda. Ukoliko to radite odmah nakon postavljanja poda, nećete morati naknadno iznositi namještaj. Ovo će također dodatno zaštiti pod kako se vlaga ne bi uvukla u utore među daskama.

 

Što trebate imati na umu ukoliko se odlučite na uljeni pod?

Koristite otirače s unutarnje i vanjske strane ulaznih vrata kako biste spriječili unošenje prljavštine koja uzrokuje habanje
Zaštitite nožice namještaja podmetačima od filca kako biste spriječili tragove i ogrebotine na vašem podu
Pod diše (skuplja se i širi) ovisno o ambijentu u kojem se nalazi. Da bi se spriječilo pomicanje, a samim time i oštećenje poda, površinska temperatura ne bi trebala prelaziti 25°C. Relativna vlažnost bi trebala biti između 50% i 60%.

 

Koja vrsta drva je najbolja za hodnike i prometnija područja?

Hrast i jasen su najotpornije vrste drva. Nikako se ne preporuča meko drvo poput bora ili smreke. Ukoliko Vam hodnik vodi do ulaznih vrata, predlažemo postavljanje otirača kako bi prilikom ulaska uklonili prljavštinu s cipela.

 

Koja vrsta drva je najbolja za kupaonicu?

Vlažnost je veliki neprijatelj drvenih podova. Drveni pod se ne bi trebao postavljati u mokrim i vlažnim prostorijama, kao ni u prostorijama gdje ima velikih oscilacija u temperaturi.

 

Mogu li se drveni podovi postavljati na podno grijanje?

Odgovor je potvrdan, no ukoliko prostorija ima podno grijanje, vrlo je važno da je isto pravilno postavljeno kako bi drvo imalo prostora za disanje (skupljanje i širenje). Pogledati „PODNO GRIJANJE“.

 

Na koji način čistiti drvene podove?

Čišćenje Vaših drvenih podova je jednostavan posao; vlažnom krpom te kako biste sačuvali ljepotu poda, preporuča se korištenje prikladnih sredstava za čišćenje i održavanje drvenih površina.

 

Kada je potrebno obnoviti površinsku obradu lakiranih podova?

Ovisi o tome koliko je pod izložen korištenju. U normalnim uvjetima, lakirani pod bi trebao zadržati blistav sjaj nekoliko godina. Svi masivni podovi su dovoljne debljine kako bi se mogli brusiti i lakirati više puta u svom životnom vijeku.

 

Kako tretirati ogrebotinu na lakiranom podu?

Lakirani pod je potrebno obrusiti i prelakirati cijelom površinom.