BRIKETI

Parketi

Briket za razliku od ostalih proizvoda iste namijene ima izvrsnu moć zagrijavanja te toplinu unutar peći zadržava iznimno dugo. Zbog svojih prirodnih karakteristika i zahvaljujući svojoj visokoj gustoći i niskom sadržaju vlage, sagorijevaju mnogo sporije i uz manje dima od primjerice drva. Spačva briketi u potpunosti zadovoljavaju stroge ekološke standarde i spadaju u obnovljive izvore energije.

Briketi su zapravo biomasa koja zamjenjuje primjerice ugljen i drveni ugljen. O kvaliteti i upotrebljivosti briketa najviše govori podatak kako se isti koristi pretežno u zemljama s najrazvijenim gospodarstvima koja mogu ulagati u ekološki prihvatljivija goriva i poticati građane na potrošnju isplativijih biomasa kao što su briketi. Briketi se u razvijenijim zemljama koriste za zagrijavanje kotlova pomoću kojih se proizvodi električna energija iz pare. Ta činjenica dovoljno govori o energiji koja se može proizvesti pomoću briketa, a tu prvenstveno mislimo na toplinsku energiju odnosno brikete za loženje.

 

Briketi za loženje

Tijekom grijanja drvenim briketima, oni ispuštaju minimalne količine ugljikovog dioksida pa je zbog toga loženje briketa ekološki potpuno prihvatljivo. Spačva zadovoljava najstrože ekološke standarde kako bi količina ispuštenih CO2 plinova iz našeg briketa bila svedena na minimum. Nasuprot tome, količina energije koja se oslobađa prilikom loženja je veća nego kod loženja drva i iznosi više od 18 tisuća kJ po izgorenom kilogramu. Zbog toga se svaka prostorija može vrlo lako ugrijati s vrlo malom količinom briketa. Detaljnijim izračunom potrošnje i prevođenjem podataka na financijsku razinu, lako možete doći do zaključka kako je grijanje briketima znatno povoljnije nego grijanje na lož ulje pa čak i plin. Kako briketi sadrže i niske količine vlage, peći još dugo vremena ostaju tople pa se isplativost briketa dodatno osjeti.

 

Pakiranje

Spačvini briketi su upakirani u PVC foliju, a u jednom se paketu nalazi 10 kilograma briketa. Sadržaj pepela, vlage, sumpora i dušika su u skladu s najvišim europskim standardima kvalitete. Točne vrijednosti sadržaja možete pročitati ispod članka.

 

Stanovnici Azije brikete koriste za izradu posuđa

U Japanu je u 19.stoljeću izumljen takozvani cilindrični briket koji se koristi za proizvodnju posebnog lonca u kojemo možete kuhati hranu. Zbog spomenutih svojstava briketa koji se nalaze u loncima, hrana se kuha brzo i kvalitetno. Kada se dio lonca potroši, jednostavno se zamijeni drugim. Osim Japanaca, Kinezi, Korejci i Vijetnamci koriste takva kuhala za pripremanje juha, variva i jaja.

Briket
Sadržaj pepela: ~ 0,36%
Sadržaj vlage: ~ 7,42%
Sumpor: ~ 0,02%
Dušik: ~ 0,11%
Kalorična vrijednost: ~ 4,9 kWh/kg

 

Više informacija o Spačvinim briketima pogledajte OVDJE.